Om de juiste pers te vinden, moeten een aantal factoren worden overwogen. Ten eerste is er de keuze tussen twee digitale printtechnologieën: inkjet en elektrofotografie (toner).
Julie Cross, DP Technical Director bij Domino Printing Sciences (Domino), vergelijkt de twee technologieën om te beslissen welke pers de beste keuze is voor verschillende bedrijven en hun behoeften.
Inkjettechnologie
Digitaal inkjetprinten werd ontwikkeld in de jaren vijftig en gebruikt software, hardware en inkt om digitale afbeeldingen op een ondergrond te reproduceren. Tijdens dit proces wordt de afbeelding veranderd in een stippenpatroon. Dit patroon wordt vervolgens nagemaakt door printkoppen, die inktdruppels aanbrengen op de ondergrond.
Digitale kleureninkjetpersen hebben meerdere printkoppen en nozzels die verschillende kleuren inkt aanbrengen om een naadloos ontwerp te produceren. Inkt bestaat uit kleurenpigmenten in een vloeibare drager. Deze komen op de ondergrond samen in de vorm van allerlei verschillende kleuren en tinten.
Omdat de grootte van de inktdruppels zo nauwkeurig is, kunnen digitale inkjetpersen zeer fijne details produceren zoals natuurlijke overgangen, microprint en gedetailleerde Aziatische tekens. Daarnaast beïnvloeden de samenstelling, viscositeit, snelheid en absorptie van de inkt allemaal de bedekking en het mengen van kleuren.
Bij inkjetprinten met UV droogt een pinningsysteem de inkt tijdens het printen gedeeltelijk. Daarna hardt de inkt volledig uit, met als gevolg een duurzaam, hoogwaardig resultaat.
Printtechnologie met toner
Tonerprinten, ook wel elektrofotografie genoemd, werd voor het eerst ontwikkeld in 1938. Deze techniek gebruikt software, hardware en droge of vloeibare toner om een digitale afbeelding op een drum te reproduceren. Deze wordt vervolgens overgebracht op de ondergrond. De technologie wordt commercieel het meest gebruikt in kopieerapparaten en laserprinters op kantoor.
Kleuren printen met toner is een digitaal, offset printproces. De afbeelding wordt onderverdeeld in kleuren, die als elektrostatische velden overgebracht worden op een drum. Deze velden trekken elektrisch geladen tonerdeeltjes aan, met als resultaat eenkleurige afbeeldingen.
De samenstelling van de toner en het print- en fuseerproces voorkomen dat de toner in de ondergrond trekt. Dit voorkomt ook maximale hechting, waardoor toneretiketten vaak vernist of gelamineerd moeten worden om ze duurzaam te maken. Wegens deze beperkte hechting zijn niet alle ondergronden geschikt voor tonerprinten. Synthetische ondergronden moet u bijvoorbeeld voorbehandelen om hechting te garanderen.
De prestaties in vogelvlucht
Hoewel inkjetprinten en tonerprinten allebei bepaalde voordelen en een hoge printkwaliteit bieden, geven converters meestal de voorkeur aan digitaal inkjetprinten met UV als ze keuze hebben. Dit heeft verschillende redenen:
Consistentie van kleuren
OEM's willen voor al hun merken consistent de juiste kleuren gebruiken.
Inkjet is een contactloze printtechnologie die een uitstekende consistentie van kleuren biedt. Ze is ook minder gevoelig voor schommelingen in omgevingsfactoren, zoals temperatuur en vochtigheid.
Bij tonerprinten maken veranderingen in temperatuur en vochtigheid de statische lading echter minder betrouwbaar, wat de consistentie van geprinte kleuren vermindert.
Duurzame printkwaliteit
Voor merkeigenaren is de aantrekkingskracht van een productetiket belangrijk, zowel op het verkooppunt als tijdens de hele levenscyclus. Daarnaast moeten etiketten die houdbaarheidsdata, allergenen of veiligheidssymbolen bevatten, blijven voldoen aan de regelgeving.
Bij digitaal inkjetprinten met UV hardt de inkt consistent uit en hecht deze zich goed op allerlei verschillende ondergronden, wat resulteert in een afwerking die lang meegaat. UV-inkjetetiketten zijn na het uitharden slijt- en krasbestendig en goed bestand tegen externe factoren als hitte, vocht en chemicaliën. Ze hebben ook een hoge lichtbestendigheid.
Hiervoor zijn geen aanvullende coatings nodig die bij tonerprinten wel vaak vereist zijn, zoals vernis of laminering. Converters die toegang hebben tot beide technologieën kunnen daarom geld besparen door inkjetetiketten in te zetten voor veeleisendere toepassingen.
Productiviteit
Voor converters is productiviteit een van de belangrijkste criteria bij het vergelijken van digitale labelpersen. En wat snelheid betreft is inkjet meestal de beste optie.
Inkjet- en tonerprintsystemen die op dit moment verkrijgbaar zijn, kunnen allemaal werken op hoge snelheden. De technologie voor digitaal inkjetprinten kan echter inherent sneller werken, omdat er geen fysiek contact met de ondergrond plaatsvindt tijdens het printen. Ook kunnen de meeste inkjetpersen op een hogere printsnelheid werken als u de resolutie verlaagt. Analisten voorspellen dat hogere snelheden met een hoge resolutie mogelijk worden naarmate de printkoptechnologie vooruitgaat [Ref:1].
Bij tonerprinten is het lastiger om de snelheid te verhogen. De snelheid hangt namelijk vaak af van de dekking en deeltjesgrootte van de toner en het aantal gebruikte kleuren. Al deze aspecten beïnvloeden de transfersnelheid en de benodigde fuseertijd.
Reiniging en onderhoud
Om een consistente printkwaliteit te waarborgen en ongewenste inktoverdracht te voorkomen is het belangrijk om printonderdelen regelmatig te reinigen.
Het onderhoud van een inkjetpers omvat bijvoorbeeld het reinigen en afsluiten van nozzels en het uitlijnen en registreren van printkoppen. Bij een tonerpers vraagt het reinigen en herkalibreren echter om een kundige operator, wat mogelijk meer tijd in beslag neemt.
Volgens de Smithers-analyse The Future of Packaging to 2026 ligt de uptime voor converters die toner gebruiken doorgaans lager dan converters die inkjettechnologie toepassen. Dit heeft gevolgen voor de algehele productiviteit en het rendement.
Cost of ownership
Verbruiksartikelen maken een groot deel uit van de gebruikskosten en daardoor is cost of ownership een andere belangrijke overweging voor converters.
Converters met toegang tot beide technologieën gebruiken hun tonerpers vaak voor etiketten met een hoge dekking. Omdat de click charge – een vast bedrag voor elke rotatie van de drum, dat is inbegrepen in de leaseovereenkomst om voor de kosten van onderhoud en verbruiksartikelen te betalen – hetzelfde blijft, ongeacht de gebruikte hoeveelheid toner, is toner in dit geval kosteneffectiever. Voor toepassingen met lage of gemiddelde dekking daarentegen heeft inkjet vaak de voorkeur, aangezien de inktkosten lager zijn.
Conclusie
Beide technologieën hebben sterke punten, maar op basis van de bovenstaande vergelijking lijkt inkjet de betere keuze voor toekomstgerichte etikettenconverters. Voordat echter een definitieve keuze wordt gemaakt, moeten converters de etiketteertoepassingen en vereisten van hun klanten bespreken met een leverancier van printtechnologie.
Een deskundige leverancier kan met specifieke samples een demo op maat bieden. Op deze manier ontdekken converters de voordelen van inkjetprinten en hoe gebruiksvriendelijk de persen zijn en kunnen ze de uitstekende printkwaliteit van de geproduceerde inkjetsamples van dichtbij ervaren.
[1: Smithers. The Future of Digital Print for Packaging to 2026. 2021]
EINDE
Disclaimers
Inkten
De informatie in dit document is niet bedoeld als vervanging voor het uitvoeren van de relevante testen voor uw specifieke gebruik en omstandigheden. Domino UK Limited, Domino Benelux, noch enig ander bedrijf in het Dominoconcern is op enige wijze aansprakelijk voor het vertrouwen dat u stelt in dit document met betrekking tot de geschiktheid van een inkt voor uw specifieke toepassing. Dit document maakt geen deel uit van eventuele algemene voorwaarden tussen u en Domino. De juridische disclaimers v.1.0 van februari 2018 en de algemene verkoopvoorwaarden van Domino en met name de garanties en aansprakelijkheden daarin zijn van toepassing op alle door u gekochte producten.
Algemeen
De informatie in dit persbericht wordt geacht juist en correct te zijn op de datum van publicatie door Domino. Wijzigingen in de omstandigheden na het tijdstip van publicatie kunnen de nauwkeurigheid van de informatie beïnvloeden. Alle aan prestatie gerelateerde cijfers en uitspraken die in dit document zijn vermeld, zijn verkregen onder specifieke omstandigheden en kunnen alleen onder vergelijkbare omstandigheden worden gerepliceerd. Specifieke productinformatie kunt u altijd verkrijgen van uw Domino Account Manager. Dit document maakt geen deel uit van eventuele algemene voorwaarden tussen u en Domino.
Afbeeldingen
Afbeeldingen kunnen opties en upgrades tonen. De printkwaliteit kan verschillen afhankelijk van de verbruiksproducten, printer, substraten en andere factoren. Afbeeldingen en foto’s maken geen deel uit van eventuele algemene voorwaarden tussen u en Domino.
Video's
Deze video is ter illustratie en kan optionele extra’s bevatten. Prestatiecijfers zijn verkregen onder specifieke omstandigheden, individuele prestaties kunnen afwijken. Fouten en downtime op productielijnen kunnen onvermijdelijk zijn. Niets in deze video maakt enig onderdeel uit van een contract tussen u en Domino.
Opmerkingen voor de redactie:
Over Domino
Digital Printing Solutions is een divisie binnen Domino Printing Sciences. Het bedrijf is opgericht in 1978 en heeft wereldwijd een reputatie opgebouwd voor zowel de ontwikkeling en productie van codeer-, markeer- en printtechnologieën als internationale aftermarketproducten en diensten aan haar klanten. De divisie levert onder meer digitale inkjetprinters en besturingssystemen aan de grafische sector, met oplossingen voor een complete reeks toepassingen voor het printen van labels en variabele data.
Alle printers van Domino leveren de hoge snelheid en kwaliteit die in commerciële printomgevingen vereist zijn. Ze zijn uitgerust met nieuwe functionaliteiten voor verschillende toepassingen, zoals etikettering, publicaties en veiligheidsdrukwerk, transacties, verpakkingen, plastic kaarten, tickets, spelkaarten en -formulieren en direct mail en de postsector.
Bij Domino werken wereldwijd meer dan 3000 mensen. Wij zijn actief in ruim 120 landen via een wereldwijd netwerk van 29 dochterondernemingen en meer dan 200 distributeurs. De productiefaciliteiten van Domino zijn gevestigd in China, Duitsland, India, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
Op 11 juni 2015 werd Domino een zelfstandige divisie binnen Brother Industries Ltd.
Ga voor meer informatie over Domino naar www.dominobenelux.com
Voor meer informatie neemt u contact op met:
Kathrin Farr
Content Executive and Copywriter
Domino Printing Sciences
Tel: +44 (0) 1954 782551
Kathrin.Farr@domino-uk.com
Jade Taylor-Salazar
PR and Content Manager
Domino Printing Sciences
Tel: +44 (0) 1954 778780
Jade.Taylor-Salazar@domino-uk.com